Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag

Blåsvädret som fällde Ambassad

FALKENBERG
Lars Vilks Ambassad har varit i blåsväder förut, men när vinden ven i yttre hamnen i helgen blev det för mycket för träskulpturen.

Den föll tungt och även om den i stora drag behållit sin form är det osannolikt att den skulle gå att resa igen - men det är svårt att exakt avgöra skadornas omfattning när det gäller denna konstruktion.
- Problemet kanske löser sig självt, säger ägaren Torbjörn Byman.
- Jag får ta kontakt med Lars Vilks igen. Vi pratades vid häromdagen men allt tycks ske överraskande snabbt i Falkenberg, säger han.
Ambassad flyttades i slutet av förra veckan till en uppställningsplats längst ut på Terminalbolagets område. Lyftet upp ur Ätran gick bra och när den ställts på plats förankrades skulpturen med hjälp av linor runt bottenpålarna.
Efter lördagens blåsväder är det just grundpålarna och den bottenplatta som byggdes innan Vilks kom till Falkenberg som står kvar orubbade. Själva skulpturen har däremot fallit raklång in mot grusplanen.
- Det är ju egentligen oerhört tråkigt att det gick så här, men väder och vind råder man ju inte över, säger Torbjörn Byman.
Funderar du på att försöka få ut något skadestånd?
- Det har jag över huvud taget inte reflekterat över.
ULF PETTERSSON
0346-290 54

FOTO: H E LARSSON
DET ÄR OSÄKERT om det går att resa Ambassad igen utan att den förstörs.


Synpunkter? Skriv till redaktionen: Sidan skapad: 97-10-05, Klockan: 23.45